Wat kost een deurwaarder?

Vergelijk offertes en vind deurwaarders bij jou in de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Deurwaarder: kosten en informatie

Heb je last van wanbetalers en ben je benieuwd naar de kosten van een deurwaarder? Voor ambtelijke handelingen zijn de deurwaarderskosten wettelijk bepaald. Voor andere werkzaamheden kunnen de tarieven verschillen. Benieuwd naar de exacte kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk meerdere offertes ontvangt. Vergelijk en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Wees niet bang voor de kosten van een deurwaarder! Op deze pagina lees je wat een deurwaarder ongeveer kost en geven we een aantal prijsvoorbeelden. Zo kom je erachter dat het helemaal niet zo duur of onbetaalbaar is om een ervaren deurwaarder in te schakelen.

deurwaarder kosten

Ambtelijke handelingen

Wat kost een deurwaarder? Voor ambtelijke handelingen zijn de kosten wettelijk bepaald. Dat houdt in dat ze voor iedere gerechtsdeurwaarder gelijk zijn.

Je vindt de prijzen in de tabel hieronder. De kosten voor een dagvaarding zijn bijvoorbeeld (exclusief btw) €85,81. Dit houdt in dat een gerechtsdeurwaarder een derde partij oproept om voor de rechter te verschijnen. Dit moet gedaan worden door een gerechtsdeurwaarder, zodat duidelijk is dat de persoon op de hoogte is gebracht.

De kosten voor beslaglegging op roerende zaken liggen op €112,86, exclusief btw. Daarnaast vind je in de tabel ook kosten voor een vergeefse of gestaakte poging. Na een vergeefse poging mag het tarief voor de beslaglegging worden verhoogd met €53,18. In het geval van een gestaakte poging, bijvoorbeeld omdat de schuld toch al is voldaan voor de beslaglegging plaatsvindt, wordt het bedrag verhoogd met €56,43.

Zo kost een gedwongen ontruiming van ontroerende zaken €221,99 en wordt er voor een onderzoek naar de bankrekening €85,36 in rekening gebracht. Ook beide zonder btw.

Dat deze kosten bij jou in rekening worden gebracht betekent overigens niet dat jij ook degene bent die deze kosten moet betalen. In veel gevallen worden de kosten verhaald op de debiteur.

Kosten van ambtelijke handelingen: de Btag 2024

Ambtelijke taak Kosten exclusief btw Vergeefs Gestaakt
Dagvaarding €85,81 n.v.t. n.v.t.
Betekening van een titel (zoals een vonnis of dwangbevel) €82,58 €26,42 €41,29
Aanzeggingen per exploot €67,88 €26,42 n.v.t.
Overbetekening diverse beslagen €72,65 €26,42 €36,33
Beslaglegging roerende zaken €112,86 €53,18 €56,43
Derdenbeslag, anders dan op periodieke betalingen €179,86 n.v.t €89,93
Derdenbeslag periodieke betaling (niet alimentatie) €128,02 n.v.t. €64,01
Derdenbeslag tot verhaal alimentatie €109,33 n.v.t €54,67
Executoriale openbare verkoop van roerende zaken €297,14 n.v.t. €148,57
Gedwongen ontruiming van onroerende zaken €221,99 n.v.t. €111,-
Onderzoek waar de debiteur een bankrekening aanhoudt €85,36 n.v.t. n.v.t.

Voor een precieze prijsindicatie van jouw situatie vraag je gratis offertes aan!

Besparen op de kosten van een deurwaarder?

Besparen op de kosten van een deurwaarder?

Wat zijn gebruikelijke niet-ambtelijke kosten van een deurwaarder?

Naast deze ambtelijke kosten, zijn er ook de kosten voor niet-ambtelijke taken. Dit zijn taken die een deurwaarder uitvoert, zoals het innen van openstaande facturen of het opstellen van een juridisch document. De kosten hiervan verschillen per specialist. Voor het innen van openstaande facturen zijn de incassokosten wel wettelijk vastgesteld, maar kunnen de tarieven voor een eventuele provisie of de dossierkosten verschillen.

Onder niet ambtelijke taken verstaan we onder andere:

  • Innen van openstaande facturen
  • Juridische bijstand in procedures van het kantonrecht
  • Opstellen van juridische documenten
  • Het geven van juridisch advies

De kosten voor deze taken verschillen enorm per kantoor. Wil je exact weten wat dit gaat kosten? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar bovendien tot wel 40% op de kostprijs!

Incassokosten 2024

Wanneer je een deurwaarder inschakelt voor incassowerkzaamheden, dan wordt er over de bestaande factuur incassokosten gerekend. Op die manier is de debiteur verantwoordelijk voor de kosten van de deurwaarder. Deze incassokosten zijn ook wettelijk bepaald, en hangen af van de hoogte van de oorspronkelijke factuur. Over de eerste €2.500,- zijn de maximale incassokosten bijvoorbeeld 15%. Over de volgende €2.500,- worden nog eens 10% incassokosten gerekend. Hoe hoger het bedrag, des te hoger de incassokosten.

Er is ook een minimumbedrag van €40,-, ongeacht de hoogte van de oorspronkelijke factuur. Hoewel de incassokosten worden betaald door de debiteur, is het belangrijk om te onthouden dat de deurwaarder ook dossierkosten of een provisie in rekening kan brengen. Deze verschillen per kantoor.

Op deze pagina lees je meer over no cure, no pay deurwaarders.

Bedrag van openstaande vordering Maximale incassokosten
Over de eerste €2.500,- 15%
Over de volgende €2.500,- 10%
Over de volgende €5.000,- 5%
Over de volgende €190.000,- 1%
Boven €200.000,- 0,5%

Voor een precieze prijsindicatie van jouw situatie vraag je gratis offertes aan!

Proceskosten

De proceskosten zijn de kosten die gemaakt worden bij het starten van een rechtszaak. Hieronder valt onder meer het salaris van een deurwaarder of advocaat, de gemaakte deurwaarderskosten en onkosten voor getuigen of deskundigen. Maar ook griffierechten en reis- en verblijfskosten vallen onder deze proceskosten. Dit betekent niet dat jij de persoon bent die de proceskosten betaalt: je kunt deze in veel gevallen verhalen op de tegenpartij.

Executiekosten

Een gerechtsdeurwaarder kun je ook inhuren om het vonnis van de rechter na te leven. Hij mag beslag leggen op loon en inboedel en heeft zelfs de bevoegdheid om mensen uit huis te zetten, mits dit is uitgesproken in het vonnis van de rechter. Voor het uitvoeren van deze zogeheten ‘executoriale werkzaamheden’ zitten executiekosten verbonden. Ook deze kun je in veel gevallen verhalen op de tegenpartij.


Deurwaarder inschakelen zonder hoge deurwaarderskosten?

Vind een goedkope deurwaarder in jouw regio en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken!


Informatiekosten

Wanneer je een deurwaarder inhuurt, maakt hij kosten om informatie te zoeken. Hij doet onderzoek naar bepaalde gegevens van de tegenpartij, zoals zijn adres, bankrekening en andere zaken. De kosten die je hiervoor maakt noemen we informatiekosten.

Hier vind je meer informatie over de werkzaamheden van een deurwaarder.

Gemachtigdensalaris

Wanneer we spreken over een gemachtigdensalaris, dan gaat het om het salaris van een gemachtigde in een bepaalde procedure. Dit salaris is verschuldigd op het moment dat de dagvaarding is betekend. Het gemachtigdensalaris is ook vastgesteld en is dus overal gelijk.

Nasalaris

Je hebt in veel gevallen te maken met een nasalaris. Dit zijn kosten die na de uitspraak ontstaan, maar nog voor de executiekosten ontstaan. Je kunt hierbij denken aan het bestuderen van het vonnis en het informeren van de schuldeiser. Ook in dit geval betekent het dat je, mits dit is uitgesproken in het vonnis, dergelijke na-kosten bij de tegenpartij in rekening mag brengen.

Verschotten

Het kan voorkomen dat een deurwaarder een derde partij moet inschakelen om een ambtstaak uit te voeren. Bij het uitzetten van huurders heeft hij bijvoorbeeld een slotenmaker nodig en een ontruimingsbedrijf om de woning leeg te halen. De verschotten mogen niet eerder betrokken zijn in de berekening van proceskosten.

Moet ik btw over mijn deurwaarder kosten betalen?

In de tabel met de deurwaarderskosten van de Btag, worden de prijzen exclusief btw vermeld: wie betaalt deze eigenlijk?

Wanneer jij als schuldeiser btw-plichtig bent, dan ben jij verantwoordelijk voor de btw. Deze kun je namelijk gewoon terugvragen in je btw-aangifte en zo wordt de schuldenaar niet onnodig benadeeld. Ben jij als schuldeiser niet btw-plichtig? Dan kun je deze btw niet terugvragen. In dat geval wordt de btw verrekend bij de schuldenaar.

deurwaarder kosten besparen

Besparen op deurwaarderskosten? Vergelijk gratis offertes

Wil je een deurwaarder inschakelen zonder te veel uit te geven? Dat kan! Zo kun je zelfs voor de kleinste bedragen een deurwaarder inhuren. Een deurwaarder helpt met het innen van vorderingen en kan eventueel een rechtelijk traject voor je opstarten. Op zoek naar een deurwaarder in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in jouw regio. Vergelijk de verschillende deurwaarders en kies de vakman met het beste aanbod. Je bespaart gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!