Deurwaarder inschakelen?

Vind deurwaarders bij jou in de regio!

Gratis - Vrijblijvend

Wat doet een deurwaarder?

Het is één van de meest gestelde vragen: wat doet een deurwaarder eigenlijk? De hulp van een deurwaarder komt goed van pas als je last hebt van klanten die niet betalen. Met de hulp van een specialist vergroot je de kans dat de factuur alsnog snel betaald wordt. Op zoek naar een deurwaarderskantoor in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!.

Na de aanvraag krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes toegestuurd. Vergelijk de prijzen van de verschillende deurwaarders, en bespaar tot 40%!

Benieuwd wat een deurwaarder zoal doet? Op deze pagina lees je meer over de verschillende werkzaamheden van een deurwaarder. Je leest over de ambtelijke- en niet-ambtelijke taken, de bevoegdheden en over de kosten. Zo weet je precies wat een gerechtsdeurwaarder voor jou kan betekenen!

Wat is een deurwaarder? De betekenis

Wat is een deurwaarder eigenlijk? De officiële betekenis van een deurwaarder is “een openbaar ambtenaar die belast is met het verrichten van ambtshandelingen”. Een gerechtsdeurwaarder is bijvoorbeeld de enige die bevoegd is een dagvaarding uit te brengen of een betekening op te stellen.

Een deurwaarder en gerechtsdeurwaarder zijn qua definitie hetzelfde. Toch heeft een gerechtsdeurwaarder meer bevoegdheden (en plichten) dan een reguliere deurwaarder.

gerechtsdeurwaarder

De taken van een deurwaarder in de gerechtsdeurwaarderswet

Een gerechtsdeurwaarder heeft zowel bevoegdheden als plichten, die staan vastgesteld in de zogeheten ‘gerechtsdeurwaarderswet’. In deze gerechtsdeurwaarderswet staat beschreven wie een gerechtsdeurwaarder is en waar zij aan moeten voldoen. Je vindt de wet via overheid.nl.

Hierin staat onder meer dat de gerechtsdeurwaarder is bevoegd tot het verrichten van ambtshandelingen in Nederland, maar dat dit niet mag bij ambtshandelingen gericht tegen zichzelf of zijn of haar partner of familie.

Een paar ambtelijke taken die omschreven staan in deze wet zijn
:

  • Dagvaarding uitbrengen: om een derde persoon op de hoogte te stellen van de rechtszaak.
  • Executie: een deurwaarder mag het vonnis van een rechter ten uitvoer brengen. Hij heeft verschillende bevoegdheden om erop toe te zien dat het vonnis wordt nageleefd: beslaglegging, loonbeslag en een woningontruiming.
  • Dwangsom innen: als een dwangsom is opgelegd door een rechter, dan mag een gerechtsdeurwaarder deze innen.
  • Civiele gijzeling: wanneer iemand zijn of haar verplichtingen niet nakomt, terwijl deze persoon dit wel kan, mag een gerechtsdeurwaarder overgaan tot civiele gijzeling. Hierbij wordt de persoon opgesloten voor een bepaalde termijn of totdat aan de verplichting is voldaan.

En wat doet een incassobureau?

Wat doet een incassobureau en wat is het verschil met een deurwaarder? De bovengenoemde bevoegdheden van een deurwaarder heeft een incassobureau niet. Zij mogen wel een minnelijk traject opstarten, waarin zij verschillende middelen gebruiken om snel tot een betaling te komen. Het gaat hierbij om telefoontjes, e-mails en brieven. Doordat de factuur met incassokosten verhoogd wordt en de wanbetaler hogere kosten wil voorkomen, wordt de vordering in 90% van de gevallen alsnog snel betaald.

Een incassobureau werkt vaak samen met een deurwaarder op het moment dat de gerechtelijke incasso start, waarbij je naar de rechter stapt. Je kunt een deurwaarder ook inhuren voor het minnelijke traject.

Een incassobureau inschakelen? Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Deurwaarder inschakelen?

Vind snel een deurwaarder in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Deurwaardersexploot

Een deurwaarder mag ook een exploot uitreiken. Een deurwaardersexploot is een officiële uitgereikte akte. Hierin staat een officiële mededeling of is een document bij overhandigd. Een deurwaardersexploot is feitelijk het bewijs dat het document of de mededeling is ontvangen. Dit is belangrijk, omdat hiermee later niet beweerd kan worden dat de derde persoon niet op de hoogte was van een bepaalde mededeling of een verzoek.

Een deurwaardersexploot wordt bijvoorbeeld uitgereikt bij een dagvaarding en bij een mededeling van een rechterlijke uitspraak. Een exploot wordt ook gebruikt om de verjaringstermijn te verstoten.

Deurwaarder inschakelen: de kosten

Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een deurwaarder? Dat hangt af van de werkzaamheden die je uitbesteedt. Voor de ambtelijke taken zijn de kosten bijvoorbeeld wettelijk bepaald. Hierdoor is het voor iedereen gelijk. Er bestaan ook no cure, no pay deurwaarders, waarbij je de deurwaarderskosten pas betaalt, wanneer de deurwaarder je ook goed kon helpen!

Hieronder gaan we iets dieper in op de kosten. Wil jij een exacte prijsindicatie ontvangen? Vraag dan gratis offertes aan!

Ontruiming en executieverkoop

Een deurwaarder is bevoegd om een huis te ontruimen mits dit in het vonnis van de rechter is uitgesproken. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een uithuiszetting van huurders of bij een executieverkoop van de inboedel, om zo alle schulden te kunnen afbetalen.

De deurwaarder werkt samen met een ontruimingsbedrijf, die de inboedel afvoert. Bij de executieverkoop wordt de inboedel verkocht. De opbrengst van deze inboedel wordt daarna gebruikt om alle schuldeisers af te betalen.

Kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn door offertes te vergelijken!

Overige taken

Naast de ambtelijke taken heeft een deurwaarder ook veel niet-ambtelijke taken. Zo kun je een deurwaarderskantoor ook inhuren voor het innen van openstaande vorderingen. Zij voeren dan ook het ‘minnelijke’ traject voor je uit: dit is het deel van het proces waarbij er nog geen rechter of rechtszaak aan te pas komt. Door middel van brieven, e-mails en telefooncontact zorgen ze dan in 90% van de gevallen alsnog voor een snelle betaling.

Overige taken van een deurwaarder zijn onder andere:

  • Openstaande facturen innen
  • Vaststellen van materiële zaken
  • Juridische hulp
  • Bijstand bij een rechtszaak bij de kantonrechter

Vergelijk deurwaarders in jouw regio en bespaar to 40% op de kosten!

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten.
Gratis offertes vergelijken!


Waartoe is een deurwaarder wel en niet bevoegd?

Een gerechtsdeurwaarder is de enige in Nederland die bevoegd is om het vonnis van de rechter na te leven. Dit doet hij of zij door middel van verschillende dwangmiddelen: beslaglegging en executieverkoop, loonbeslag, een woningontruiming of uithuiszetting en eventueel zelfs civiele gijzeling. Ook is een deurwaarder bevoegd om een dagvaarding uit te brengen of een betekenis vast te stellen.

Let op: deze bevoegdheden heeft de deurwaarder alleen als het vonnis van de rechter is uitgesproken. Een deurwaarder mag dus niet zomaar beslag leggen op iemands inboedel omdat deze persoon een schuld heeft.

deurwaarder kosten

Wie zorgt dat de deurwaarder zijn werk goed doet?

Naast bevoegdheden, hebben deurwaarders ook plichten. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid, en worden hierop toegezien vanuit de beroepsvereniging Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Gerechtsdeurwaarders staan onder toezicht van het BFT (Bureau Financieel Toezicht). Deze controleert of de wettelijke voorschriften en beroeps- en gedragsregels worden nageleefd. Overtredingen worden op deze manier snel gesignaleerd.

Wanneer je gebruik maakt van onze gratis offerteservice krijg je de offertes van maximaal 5 deurwaarderskantoren in je eigen regio. Wil je zeker weten of je te maken hebt met een betrouwbaar kantoor, dan kun je checken of ze zijn ingeschreven in het register voor gerechtsdeurwaarders van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Deurwaarders staan altijd in het register van de KbvG

Een gerechtsdeurwaarder is een beschermde titel. Dat betekent dat niet iedereen zichzelf zomaar een deurwaarder mag noemen. Als iemand benoemd is tot gerechtsdeurwaarder, dan wordt deze opgenomen in het register van de KBvG. Deze beroepsvereniging stelt regels en voorschriften op voor gerechtsdeurwaarders, waar zij zich aan moeten houden.

En wat gebeurt er als een deurwaarder zich niet aan de regels houdt?

Wanneer een gerechtsdeurwaarder zich niet aan de regels houdt en er een klacht wordt ingediend, dan neemt de Kamer voor gerechtsdeurwaarders deze in behandeling. Eventueel wordt er dan een zitting georganiseerd om de klacht te behandelen. Mocht de klacht gegrond verklaard worden, dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor de functie van de gerechtsdeurwaarder.

Op zoek naar een deurwaarder in jouw regio?

Vergelijk meerdere deurwaarderskantoren en kies de specialist met het beste aanbod!

Wat zijn de kosten van een deurwaarder?

De kosten van een gerechtsdeurwaarder zijn voor een groot deel wettelijk bepaald. Allereerst heb je te maken met de kosten voor de ambtelijke taken: deze worden elk jaar vastgesteld. Op kbvg.nl vind je een overzicht van de tarieven van 2021. Zo kost een dagvaarding (exclusief btw) €85,81 en betaal je voor een gedwongen uitruiming €221,99. De kosten worden opgeteld bij de schulden van de wanbetaler, zodat jij deze niet hoeft te betalen.

Voor niet ambtelijke taken, zoals het innen van openstaande facturen, worden de kosten vooral betaald door de incassokosten. Dit zijn kosten die bovenop de oorspronkelijke factuur worden gerekend. Ook deze zijn wettelijk bepaald, met een minimum van €40,- incassokosten per factuur. Eventueel moet je de deurwaarder zelf dossierkosten of een provisie betalen, deze verschillen per kantoor.

gerechtsdeurwaarder kosten

Deurwaarder inschakelen?

Heb je geen tijd of energie om achter wanbetalers aan te zitten? Om toch snel je geld te krijgen is het slim om een deurwaarderskantoor in te schakelen. Dit vergroot de kans op een vlotte betaling tot wel 90%! Bovendien houd jij tijd over voor je andere werkzaamheden. Benieuwd wat het kost om een deurwaarder in te zetten?

Start gratis offerteaanvraag!.

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven toegestuurd. Vergelijk de verschillende prijzen van deurwaarders in jouw regio en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs. De offerteaanvraag is gratis en verder vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken!